De Burcht

  • 100% tegen

Burcht intiemer?

Ik zie op het plaatje nieuwbouw op de Burcht, ik noem het al 'het bastion'. 

De Burcht wordt intiemer wat betekent dat er een groot huizenblok bijkomt, waarbij de openbare ruimte behoorlijk kleiner wordt.

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Log in om te reageren.

Dit vind ik een goed idee

Nog geen argumenten aanwezig.

Argument toevoegen

Dit vind ik geen goed idee

Pleidooi voor een groene Burcht

Vrijdag 27 jul 2018 om 21:52 door Naam bekend bij redactie

Een element dat de aantrekkelijkheid en leefbaarheid van een stadscentrum zeer ten goede komt, is een juiste verhouding tussen het bebouwde oppervlak en park. Zaandam biedt wat dit betreft te weinig groen. De verandering van de Burcht is een unieke mogelijkheid om de stad aantrekkelijker te maken door de Burcht te herscheppen tot een park. Een park is mooi om te zien, er kan gerecreëerd worden, het dient als groene long van de stad en als verkoeler op de bloedhete dagen waarvan er steeds meer worden verwacht. Ook voor de toeristen van de vele rivercruises die hier aanleggen, zal Zaandam er mooier uitzien.

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Log in om te reageren.

Sociale cohesie en kansengelijkheid?

Woensdag 25 jul 2018 om 13:55 door Simone Ronchetti

Intiemer voor wie? Ik heb enorm veel moeite met het idee van het huizenblok op de Burcht. Ik noem het 'het bastion'. 

Waarom daar? Zeer waarschijnlijk omdat die plek het meeste opbrengt. Mensen die het kunnen betalen zullen graag aan het water willen wonen en ondernemers (grote namen?) die het kunnen betalen zullen graag een zaak in de zogenaamde plint willen hebben.

Voor de huidige bewoners verandert er nogal wat. De mensen die daar wonen hebben het pand gekocht voor het vrije uitzicht. Ja, ook al is het een leeg parkeerterrein en ja, ook al is er een paar keer per jaar een evenement. In de huidige situatie is het eerste blok aan de Burcht van particuliere eigenaren die de woningen verhuren. Aan het onderhoud is dat goed te zien. Het voelt niet oké dat daar een vrij uitzicht blijft, of is dat in de hoop dat deze panden verkocht gaan worden aan projectontwikkelaars? 

Waarom een huizenblok met collectieve binnentuin? Collectief, dat betekent vast en zeker niet openbaar. In het document van het gebiedsperspectief wordt meerdere malen gesproken over sociale cohesie, kansengelijkheid enzovoorts. Met 'het bastion' op de Burcht erbij voel ik dat helemaal niet. Waarom geen straatjes? Waarbij er vrij uitzicht blijft op het water en het plantsoen en de Zuiddijk? In het document gebiedsperspectief wordt gesproken over zichtlijnen. Een groot deel van het huidige zicht verdwijnt.

En waarom vier verdiepingen? Ik stel me voor hoe ik in de toekomst naar mijn eigen buurt kijk als ik op de Wilhelminabrug voor een open brug sta te wachten. De typerende jaren 30 woningen, zul je dan niet meer zien. Ook het plantsoen is dan geheel aan het zicht ontrokken. Ik begrijp heel goed dat er geld nodig is voor deze complete metamorfose maar waarom zo duidelijk gericht op een hoger segment? Past dat bij Zaandam-Zuid met veel volkse buurtjes en bevorder je hiermee de kansengelijkheid en sociale cohesie? Ik denk het eerlijk gezegd niet.......

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Log in om te reageren.

Argument toevoegen