WATERBUS (OV) voor de NOORD (met herstel historische verbindingen)

Wat heb ik genoten tijdens Babelexcursies van het openbaar vervoer in Hamburg over de Elbe en de waterbus in Rotterdam! Het verbaast mij dat wij hier in onze streek geen gebruik van maken en dat deze constante voorziening eigenlijk nog steeds niet bestaat. We hebben de Zaan en de Nauernasche Vaart om veel 'afgelegene' gebieden toch prima te verbinden....

De trein in Zaanstad scheert (als een soort metrolijn) langs alle dorpen en door de afslag naar Purmerend is via station Zaandam ook het Kogerveld met de NS redelijk bereikbaar. Wie dichtbij (max. 12 min. lopen) een NS Station woont zal daarom vast van deze voorziening gebruik maken.

Lastiger wordt het voor mensen die op een grotere afstand van het station wonen of werken. Dit lijkt opgelost te zijn door de buslijnen van Connexion, maar als je deze lijnen goed bestudeerd, dan is dit voor een te grote groep bewoners toch echt niet het geval! Ten oosten van de Zaan beschikt Zaandam wel over dit netwerk (met ook al redelijke verbindingen naar Amsterdam). En de lintdorpen Westzaan, Assendelft en de kernen van Krommenie en Wormerveer hebben ook een vaste buslijn. Vreemd is echter dat de buslijnen vanuit Krommenie/Wormerveer parallel lopen aan de spoorlijn en er alleen vanaf het centrum in Zaandam binnendoor een bus langs de westkant van de Zaan naar Wormerveer/Wormer loopt (en dus niet via de omgekeerde route). De reistijden voor deze dorpen met het OV naar bijv. het ziekenhuis of Zaantheater lopen hierdoor sowieso al snel op tot ruim 70 min! De kortste wandeling vanuit West-Knollendam naar de dichtsbijzijnde bushalte duurt maar liefst 35 min. en gaat over een naargeestig industrieterrein (in Noorderveld komt ook geen bus) met slechte en deels zelfs ontbrekende troittoirs!

Een vaste verbinding met het OV, doordeweeks dagelijks tussen 7 uur 's ochtends tot 12 uur 's avonds en in het weekend vanaf 9 uur, is toch een redelijke basisvoorziening voor de Zaanse bewoners... Maar deze is er nu dus niet voor iedereen! Met het realiseren van openbaar vervoer over het water zou het ontbreken hiervan voor enkele 'buitengebieden' enorm verbeteren.

Een permanente waterbus (zoals in Rotterdam/Dordrecht) voor bewoners (ook goed voor werknemers en de toeristen) over de Zaan en de Nauernasche Vaart met (o.a.) de volgende haltes:

1. Zaandam (opstappen ten Noorden van de Sluis): centrum Zaandam

2. Zaandam Prins Bernhardbrug, Zaans Medisch Centrum

3. Zaandijk, Zaanse Schans

4. Wormerveer, Zaanbocht en Wormerland

5. Oost-Knollendam, Wormerland (nu alleen een buurtbus, circa 530 inw.) dan eindelijk weer direct verbonden met:

6. West-Knollendam en industrieterrein Noorderveld/Molletjesveer (nu helemaal geen OV, circa 580 inw.) --> Ook prima   voor Noordelijk deel Molletjesveer als deze  getransformeerd wordt naar wonen/werken en dan verbonden met:

7. Nauernasche Vaartdijk, Willis en Krommeniedijk (nu alleen een buurtbus, circa 530 inw.)

8. Padlaan Vaartbrug, Krommenie/WormerveerGespreksonderwerpen

Heeft u een goed gespreksonderwerp?